خانه / رشته های کارشناسی / ‌ ميكروبيولوژي‌

‌ ميكروبيولوژي‌

ميكروارگانيسم‌ها موجودات‌ ريز ذره‌بيني‌ مانند، باكتري‌ها، ويروس‌ها، قارچ‌هاي‌ ميكروسكوپي‌ و پرتوزوئرها هستند كه‌ با چشم‌ غير مسلح‌ ديده‌ نمي‌شوند. علم‌ ميكروبيولوژي‌ كه‌ گرايشي‌ از زيست‌شناسي‌ است‌ به‌ بررسي‌ و مطالعه‌ این ميگروارگانيسم‌ها مي‌پردازد. در اين‌ علم‌ ارتباط‌ ميكروارگانيسم‌ها با خودشان‌ و همچنين‌ با موجودات‌ عالي‌تر مانند انسان‌، حيوانات‌ و گياهان‌ بررسي‌ مي‌شود. علم‌ ميكروبيولوژي‌ گرايش‌هاي‌ مختلفي‌ دارد كه‌ عبارتند از: ميكروبيولوژي‌ پزشكي‌، ميكروبيولوژي‌ غذايي‌ و ميكروبيولوژي‌ صنعتي‌.

كاربرد اين‌ گرايش‌ آنقدر گسترده‌ است‌ كه‌ قابل‌ ذكر نيست‌. محقق‌ اين‌ گرايش‌ از يك‌ سو‌ مي‌تواند به‌ بررسي‌ كاربرد سلاح‌هاي‌ ميكروبي‌ و راه‌هاي‌ پيشگيري‌ از اين‌ سلاح‌ها بپردازد و از سوي‌ ديگر مي‌تواند در كارخانه‌هاي‌ عطرسازي‌ مشغول‌ باشد.

ميكروبيولوژي‌ پايه‌ و اساس‌ بسياري‌ از علوم‌ از قبيل‌:

بيوشيمي‌، بيوتكنولوژي‌، ژنتيك‌ و پزشكي‌ است‌. يكي‌ از كاربردهاي‌ گرايش‌ ميكروبيولوژي‌ در آزمايشگاه‌هاي‌ تشخيص‌ طبي‌ است‌. ميكروبيولوژي‌ در تشخيص‌ بيماري‌ نيز اهميت‌ بسيار زيادي‌ دارد. در مواد غذايي‌ و توليد مواد غذايي‌ مختلف‌ نيز اثر ميكروارگانيسم‌ها بسيار قابل‌ توجه‌ است‌. همچنين‌ گرايش‌ ميكروبيولوژي‌ در كشاورزي‌ به طور بسيار وسيعي‌ در تشخيص‌ آفات‌ گياهي‌، مبارزه‌ با آفات‌ گياهي‌ و ايجاد مقاومت‌ گياهي‌ مورد استفاده‌ قرار مي‌گيرد. در صنايع‌ و معادن‌ نيز براي‌ استخراج‌ فلزات‌ سنگين‌ و در تصفيه‌ نفت‌ در گوگردزدايي‌ از نفت‌ مورد استفاده‌ قرار مي‌گيرد. در محافظت‌ از محيط‌ زيست‌، تصفيه‌ فاضلاب‌ها و مبارزه‌ بيولوژيكي‌ با عفونت‌ها و آلودگي‌هاي‌ فاضلابي‌ مورد استفاده‌ قرار مي‌گيرد و آب‌ سالم‌ و در حقيقت‌ بدون‌ آلودگي‌ تحويل‌ مي‌دهد. حتي‌ در صنعت‌ نساجي‌ نيز اين‌ علم‌ به‌ ياري‌ بشر آمده‌ است‌ و به‌ تازگي‌ در صنعت‌ نساجي‌ از ميكروارگانيسم‌ها براي‌ تثبيت‌ نشاسته‌ و آهار دادن‌ پارچه‌ استفاده‌ مي‌شود.

موقعيت‌ شغلي‌ در ايران :

كارشناسان‌ ميكروبيولوژي‌ در پژوهشگاه‌ نفت‌ براي‌ تحقيق‌ بر روي‌ ميكروب‌هاي‌ نفت‌خوار يا گوگردزدايي‌، در بخش‌ صنايع‌ غذايي‌ در كارخانه‌هاي‌ كنسروسازي‌ و كمپوت‌ سازي‌ و در صنايع‌ بهداشتي‌ مشغول‌ به‌ كار هستند. تهيه‌ لوازم‌ آزمايشگاهي‌ مورد نياز در اين‌ گرايش‌ يكي‌ از شغل‌هايي‌ است‌ كه‌ بعضي‌ جذب‌ آن‌ مي‌شوند. مؤسسه‌ استاندارد يا آزمايشگاه‌هاي‌ كارخانجات‌ تهيه‌ مواد بهداشتي‌ و غذايي‌ براي‌ تشخيص‌ كيفيت‌ و سلامت‌ اين‌ مواد از نظر عدم‌ آلودگي‌ ميكروبي‌، مراكز تهيه‌ مواد دارويي‌ مانند تهيه‌ آنتي‌ بيوتيك‌ها و بالاخره‌ كارخانجات‌ تهيه‌ اسيدها مانند اسيد بوتريك‌ و اسيد استيك‌ و حلال‌ها مانند الكل‌ و استون‌ و مراكز تهيه‌ واكسن‌ مانند مؤسسه‌ رازي‌ و انستيتوپاستور ايران‌ نيز مي‌توانند مراكز جذب‌ فارغ‌التحصيلان‌ اين‌ گرايش‌ باشند.

پاره ای از امکانات شغلی برای فارغ التحصیلان رشته میکروبیولوژی

v    دانشگاه ها به عنوان تکنیسین، سخنران ، استاد و پژوهشگر

v    بیمارستان ها به عنوان تکنیسین یا مسئول آزمایشگاه

v    مؤسسات تولید کننده مواد غذایی به عنوان مسئول کنترل کیفی